Paintings

Turister I Forside

Er det gode liv slut?

At være turist har i årtier været synonym med udlevelse af det gode liv. Verden har åbnet sig og budt velkommen med løssluppen frihed til hvad som helst og luksuriøse oplevelser i en klasse som ellers kun de meget rige er forundt. Men nu trues turisterne fra alle sider. De er ikke længere velset mange steder, fordi deres massive tilstedeværelse smadrer det selv samme rejsemål, som de oprindeligt tog af sted for at opleve. De kan nu risikere at blive majet ned på strandende, fordi de, som repræsentant for en dekadent vestlig livsstil, er blevet et legitimt mål for religiøs terror. De bliver i større og større grad udskammet fordi deres rejsemål ofte indebærer brændstofkrævende fly, med et kæmpe CO2 udslip til følge og dermed ødelæggelse af klimaet.

Turisten har i sandhed fået noget at tænke på.
Turistfiguren som repræsentant for, hvad det vestlige vækstsamfund har formået at delegere ud til menigmand af velstand og fritid, er ramt af samvittighedsnag. Turistens krise er samtidig den vestlige civilisations krise.


Det er netop paradokset mellem på den ene side, realiseringen af det gode liv og på den anden side ødelæggelsen af det gode liv, der gør turistfiguren til et egnet motiv til at beskrive, dels den lille historie i form af en konkret  version af turisten, og dels en større historie, hvor turisten kan ses som en symbolsk figur for den vestlige civilisatoriske krise.

Post navigation

X